Βλεφαρίτιδα


Η Βλεφαρίτιδα αποτελεί μία πολύ συχνή φλεγμονή του χείλους των βλεφάρων. Προσβάλλει αρκετά μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, σε ορισμένες μελέτες μάλιστα αναφέρεται ότι το 100% του πληθυσμού ηλικίας άνω των 70 ετών πάσχει από την πάθηση αυτή.

Η αιτιολογία της βλεφαρίτιδας είναι η μόλυνση του θύλακα των βλεφαρίδων και των αδένων των βλεφάρων από μικρόβια και ακάρεα. Χαρακτηρίζεται από κοκκίνισμα στο χείλος των βλεφάρων, «καψιμο» και φαγούρα στα βλέφαρα και κάποιες φορές από ήπιες φυσαλιδώδεις εκκρίσεις στους οφθαλμούς. Επίσης συνοδεύεται από συμπτώματα έντονης ξηροφθαλμίας, όπως αίσθημα ξένου σώματος. Σε κάποιους τύπους φλεγμονής, στη βάση των βλεφαρίδων μπορεί να διακρίνουμε “πιτυρίδα”.

Η βλεφαρίτιδα σχετίζεται άμεσα με την ξηροφθαλμία. Προκαλεί τη μείωση της παραγωγής των λιπαρών συστατικών των δακρύων, με συνέπεια την εξάτμισή τους. Σε πολλές περιπτώσεις ξηροφθαλμίας το πρόβλημα που πρέπει να λυθεί είναι αυτό της βλεφαρίτιδας.

Η θεραπεία της βλεφαρίτιδας μπορεί να είναι απαιτητική και δύσκολη, ανάλογα με το βαθμό εξέλιξης και με το μικρόβιο που την προκαλεί. Συνίσταται σε χορήγηση αντιβιοτικών κολλυρίων, τεχνητών δακρύων, αλλά και σε προσεκτική καθαριότητα και υγιεινή της περιοχής των βλεφάρων.