Δερματοχάλαση και σύνδρομο Floppy Eyelid


Η Δερματοχάλαση είναι η περίσσεια δέρματος των βλεφάρων, που αυξάνεται καθώς μεγαλώνουμε. Λόγω της δερματοχάλασης, δηλαδή της χαλάρωσης των ιστών του δέρματος των βλεφάρων, δημιουργείται η αναδίπλωση του δέρματος στο άνω βλέφαρο και η «σακούλα» στο κάτω βλέφαρο. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι τόσο προχωρημένη που το άνω βλέφαρο κλείνει υπό το βάρος της περίσσειας του δέρματος, και μοιάζει να παρουσιάζει πτώση.

Σε ήπιες καταστάσεις, η θεραπεία μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με τη νέα μέθοδο της Αναίμακτης Βλεφαροπλαστικής είτε χειρουργικά. Σε προχωρημένες περιπτώσεις, η θεραπεία είναι μόνο χειρουργική, με τη γνωστή σε όλους βλεφαροπλαστική.

Στο σύνδρομο Floppy Eyelid τα βλέφαρα παρουσιάζουν εκσεσημασμένη δερματοχάλαση και υπερβολική χαλάρωση. Παρατηρείται συνήθως σε μεσήλικες άνδρες, και σχετίζεται με συστηματικές καταστάσεις, όπως το σύνδρομο της «Υπνικής Άπνοιας». Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι το άνω βλέφαρο να χάνει τη φυσιολογική του ανατομία, και κατά τη διάρκεια του ύπνου να πιέζεται, να μετακινείται και να γυρίζει. Σε προχωρημένες καταστάσεις το άνω βλέφαρο δεν προστατεύει πια την οφθαλμική επιφάνεια, με αποτέλεσμα συχνά να τραυματίζεται. Επίσης λόγω της χαλάρωσης που δημιουργείται στους περιοφθάλμιους ιστούς, μπορεί να δημιουργείται πτώση του άνω βλεφάρου και εντρόπιο ή εκτρόπιο του κάτω βλεφάρου. Η θεραπεία είναι χειρουργική.

Δερματοχάλαση, Θεοδώρα Τσιρούκη, Χειρουργός Οφθαλμίατρος