Εντρόπιο


Πρόκειται για τη στροφή του κάτω βλεφάρου προς τα μέσα, με αποτέλεσμα οι βλεφαρίδες να έρχονται σε επαφή με το βολβό του ματιού. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι βλεφαρίδες να τραυματίζουν συνεχώς την οφθαλμική επιφάνεια, και να δημιουργούνται «πληγές» του κερατοειδή (απόπτωση του επιθηλίου του κερατοειδή) οι οποίες όλο και μεγαλώνουν. Ο ασθενής αρχικά παρουσιάζει ένα κόκκινο μάτι, διαρκές αίσθημα ξένου σώματος και δακρύρροια. Σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις παρουσιάζει πόνο και θάμβος όρασης, ενώ τελικό αποτέλεσμα είναι η δημιουργία ελκών του κερατοειδή, δηλαδή περιοχών όπου είναι πολύ λεπτός, και δυνητικά μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε οριστική απώλεια της όρασης.

Ο συχνότερος τύπος κι εδώ προκαλείται λόγω εκφύλισης των ιστών σε προχωρημένη ηλικία. Οι σύνδεσμοι και οι μυς του βλεφάρου χάνουν την ελαστικότητά τους και χαλαρώνουν, λόγω της διαδικασίας γήρανσης των ιστών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συγκρατήσουν τη φυσιολογική θέση του βλεφάρου. Σπάνιες αιτίες του εντρόπιου είναι η δημιουργία κάποιας ουλής στο δέρμα του βλεφάρου, ή ο σπασμός των μυών του βλεφάρου.

Η θεραπεία του εντρόπιου είναι η χειρουργική αποκατάσταση, υπό τοπική αναισθησία και ήπια μέθη.

Συνήθως πρόκειται για την επανατοποθέτηση των μυών του βλεφάρου πάνω στο «σκελετό» του βλεφάρου, τον ταρσό. Σε περίπτωση που ο ασθενής βρίσκεται υπό αγωγή με αντιπηκτικά ή αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα, είναι καλύτερο να τα διακόψει για 7 ημέρες πριν το χειρουργείο, πάντα σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Εντρόπιο, Θεοδώρα Τσιρούκη, Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Όπως πάντα μετά από χειρουργεία των βλεφάρων, έτσι και στην περίπτωση αυτή δημιουργείται εκχύμωση και οίδημα στη χειρουργημένη περιοχή. Η εκχύμωση μπορεί να παραμείνει για 1-3 εβδομάδες και το οίδημα για 1-2 εβδομάδες.Σπάνιες ανεπιθύμητες καταστάσεις αποτελούν η επιμόλυνση της χειρουργημένης περιοχής, υπερδιόρθωση ή υποδιόρθωση της κατάστασης, υπερτροφικές ουλές και αλλεργική αντίδραση στα ράμματα.